U  kancelarijima kompanije Biznis Kvalitet Certifikacija d.o.o., nakon uspješno realizovane edukacije  “HACCP sistem i njegova implementacija”, kandidati su dobili zvanje HACCP MENADŽERA – savjetnika za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, odnosno bolesti prenosivih hranom. Obuka je sveukupno trajala dva intenzivna dana, a sastojala se od teoretskih prezentacija, praktičnih vježbi u parovima, te manjim timovima, terenske posjete jednoj kompaniji koja već primjenjuje  HACCP u svom procesu proizvodnje, pregled dokumentacije i slušanje o iskustvima auditora, te polaganje testa za HACCP MENADŽERE.
Drugi dan obuke se radilo na završnim detaljima, raspravljalo  po raznim pitanjima koja mogu kandidate  zateći  na terenu. Također su  vidjeli kako izgleda i kako se izrađuje finalni dokument eksternog HACCP auditora.
Na kraju obuke, pročitani su rezultati testova: svi kandidati su položili test, te su stekli diplomu koja svjedoči o uspješnom kompletiranju obuke za razvoj, implementaciju i interni audit HACCP-a.   Oni su u maju 2024. godine u našoj kompaniji  pohađali seminare o HACCP sistemu, a namjera je bila da se educiranjem kadrova kao internih HACCP menadžera podigne nivo znanja uposlenika, čime se doprinosi uštedi kod angažmana eksternih stručnjaka, te doprinese nivou kontrole zdravstvene ispravnosti hrane.

Implementacijom HACCP-a, rizici od trovanja hranom dovode se na visoki nivo samokontrole, a kompanije osim što se prilagođavaju tržištu time osiguravaju i konkurentnost.

HACCP sistem kontrole sigurnosti hrane zakonska je obaveza regulirana Zakonom o hrani i jedan od preduslovaza izvoz na tržište EU.

HACCP Food standards