
HACCP – SISTEM SIGURNOSTI HRANE
Šta je HACCP?
HACCP je sistem sigurnosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju hranom, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primjena podrazumjeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbjednost hrane.
HACCP treba da uvedu, sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mljekare, klanice, proizvodnje kolača i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerade voća, povrća, proizvodnje konditora, bombona, žvaki i drugo), sve proizvodnje i prerade vode za piće kao i vode koja se upotrijebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane.
Prednosti implementacije i certifikacije HACCP za vašu organizaciju i klijente:
Kako bi osigurale sigurnost hrane, firme u Bosni i Hercegovini mogu dobiti HACCP certifikat. Certifikat se može primjeniti na sve sudionike unutar lanca proizvodnje i nabavke.
Cilj standarda HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points – Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke) je povećati sigurnost hrane i time osigurati zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta. Koncept uključuje sve faze lanca nabavke, od proizvodnje do prodaje hrane. Fokus je na spriječavanju kontaminacije proizvoda štetnim ili otrovnim materijama i bakterijama.
Šta možete očekivati od tima BQC
Visoka kvaliteta usluge i podrške i poslije samog audita
U MOGUĆNOSTI SMO DA KRATKOM ROKU ODGOVORIMO NA ZAHTJEVE TRŽIŠTA I VJERUJEMO DA SU CIJENE NAŠIH USLUGA IMPLEMENTACIJE I CERIFIKACIJE NAJPOVOLJNIJE NA TRŽIŠTU BIH.
KADA IZVRSNOST ODLUČUJE