HACCP Food standards

HACCP (FOOD STANDARDS) MENADŽERE

HACCP je sistem upravljanja koji se odnosi na sigurnost hrane kroz analizu i kontrolu različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, počevši od prijema sirovina, skladištenja, rukovanja, pripremanja hrane, distribucije i konzumiranja krajnjeg proizvoda.

HACCP sistem je prilagođen različitim prehrambenim proizvodima i svim fazama u postupku proizvodnje i fazama rukovanja – “od njive do trpeze”.

HACCP Menadžer je ključna osoba u organizacijama koje se bave proizvodnjom, preradom ili distribucijom hrane. Ona je odgovorna za uvođenje i implementaciju HACCP sistema, koji je preventivni sistem za osiguranje sigurnosti hrane.

Ključne odgovornosti HACCP Menadžera:

  • Vodi HACCP tim: Organizira i vodi tim koji je zadužen za identifikaciju i kontrolu opasnosti u proizvodnji hrane.
  • Analiza opasnosti: Provodi analizu opasnosti i identifikaciju kritičnih kontrolnih tačaka (CCP) u procesu proizvodnje.
  • Nadzor nad proizvodnjom: Nadgleda sve korake u proizvodnji kako bi se osigurala usklađenost sa HACCP standardom.
  • Kontrola dobavljača: Odgovoran je za kontrolu i određivanje profila dobavljača svih repromaterijala i sirovina.
  • Koordinacija: Koordinira sve korake i procese proizvodnje u skladu sa HACCP principima.
  • Zakonske obaveze: Odgovoran je za provedbu zakonom propisanih uredbi vezanih za HACCP standard i kontakt sa sanitarnim i drugim inspekcijskim službama.

Cilj obuke:

Sticanje cjelovitih teorijskih znanja i praktičnih iskustava potrebnih za uspješnu implementaciju i održavanje zahtjeva standarda HACCP sa internim provjerama. Nakon obuke dobićete znanje i zvanje, koje možete primjeniti u sektoru sigurnosti hrane.  Po završenoj obuci imat ćete mogućnost obavljanja konsultantskih poslova implementacije HACCP standarda u treće firme i održavanja HACCP-a u svojim firmama. Zvanje je primjenjivo u provjerama HACCP sistema koji je postao zakonska obaveza u BIH, a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi.

KOME JE OBUKA NAMJENJENA:

  • Proizvođači prehrambenih proizvoda;
    • primarna proizvodnja,
    • proizvodnja komponenti ili gotovih prehrambenih proizvoda,
    • trgovci prehrambenih proizvoda;
  • Organizacije koje su dobavljači prehrambenoj industriji;
    • čišćenje i sanitacija proizvodnih pogona,
    • skladištenje,
    • distribucija,
    • pakovanje prehrambenih proizvoda,
    • proizvodnja ambalaže za pakovanje prehrambenih proizvoda)
  • Ugostiteljski objekti;
  • Organizacje koje proizvode druge elemente koji su u dodiru sa hranom.

Predavači:

Sve obuke koje organizujemo sprovode naši predavači, Lead auditori koji su akreditovani od američkog tijela Global Exemplar – lidera u svijetu iz oblasti personalne certifikacije, što dodatno potvrđuje našu stručnost, a Vama pružamo sigurnost naših usluga, da ste platili uslugu koja vrijedi, koja vodi ka profesionalnom usavršavanju i ostvarenju poslovnih uspjeha.

Evaluacija kompetencija i formalni ishodi obuka:

Evaluacija rada kandidata se vrši tokom izvođenja obuke i tokom završnog testiranja kandidata (putem evaluacije završnog testa, rezultata individualnih i/ili grupnih zadataka, usmene provjere, i sl.), po šemi i programu u skladu sa izabranim nivoom obuke. Obuke  za interne HACCP MENADŽERE   traju od dva do četri dana, ovisno o specifičnom kursu i nivou znanja kandidata. Nakon uspješnog završetka obuke i polaganja ispita, polaznici dobijaju  MEĐUNARODNO PRIZNAT certifikat koji ih kvalifikuje za HACCP MENADŽERA. Obuke se mogu pohađati online.

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili ili dobili dodatne informacije o obuci, molimo Vas da nas kontaktirate putem e-maila info@bqc-isostandardi.ba  ili na broj telefona +387 60 30 22 434 . Naši tim auditora Vam stoji na raspolaganju za sve upite.