Implementacija i certifikacija ISO standarda za početnike

Implementacija HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standarda ključna je za osiguranje sigurnosti hrane u poslovanju. Po Zakonu u BIH svi objekti koji se bave preradom hrane u obavezi su da uvedu HACCP sistem.
Jednostavnim riječima, uvođenjem HACCP sistema vrši se provjera svih “slabosti” u preduzeću koje mogu dovesti do kontaminacije hrane ili proizvoda bilo da je riječ o nabavci sirovina, skladištenju, pripremi ili serviranju. Njegova primjena podrazumjeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbjednost hrane.

Prednosti HACCP sistema:

  • Redukuje pojavu bolesti izazvanu hranom

  • Obezbjeđuje snabdijevanje stanovnika zdravstveno bezbjednim prehrambenim proizvodima

  • Omogućuje ispunjenje zahtjeva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor

  • Povećava konkurentnost preduzeća na svjetskom tržištu

  • Uklanja barijere internacionalne trgovine

  • Povećava profit.

Implementacija sistema HACCP obuhvata aktivnosti:

  • Analizu stanja u smislu detaljnog pregleda i opisa postojećeg stanja

  • Prijedlog mjera za otklanjanje tehničkih i organizacijskih nedostataka

  • Izradu potrebnih radnih uputstava, standardnih postupaka i procedura

  • Teoretsku i praktičku edukaciju osoblja

  • Izradu i uvođenje potrebnih evidencija.

Da li ste znali da je HACCP sistem zakonska obaveza svih koji rade sa hranom, a kaznena odredba iznosi i do 25.000 KM?

Prema Zakonu o hrani (Službeni glasnik BiH, 50/04) Subjekat u poslovanju s hranom (SPH) je fizičko ili pravno lice, registrovano za obavljanje određenih djelatnosti vezanih uz poslovanje s hranom, odgovorno je da obezbijedi nesmetano sprovođenje odredbi propisa o hrani unutar poslovanja kojim upravlja. Svi SPH imaju obavezu uspostaviti sistem samokontrole zasnovan na principu procjene rizika i uspostave kontrole kritičnih kontrolnih tačaka (KKT) i/ili nadzora nad kritičnim tačkama (KT). Međunarodno priznat sistem zasnovan na navednim pricipima jeste HACCP (Hazard Analaysis Critical Control Point).
Potrošači imaju pravo da zahtjevaju od proizvođača zdravstveno sigurnu hranu bez obzira da li je kupuju u malom, srednjem ili velikom preduzeću.

Primjena HACCP sistema u kombinaciji sa dobrom proizvođačkom praksom (DPP) i dobrom higijenskom praksom (DHP) u okviru SPH predstavlja značajan korak u zaštiti javnog zdravlja, naročito onih malih, srednjih i velikih preduzeća.
Prema naprijed navedenom Zakonu o hrani „Subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu sa načelima HACCP-a“.
To praktično znači da je uvođenje i održavanje HACCP sistema obaveza svih koji rade s hranom.

HACCP Food standards

Mi smo tu da nam poklonite Vaše povjerenje, jer smo jedini koji prate evropske standarde i obezbjeđuju samo najbolje za svoje klijente!

BUSINESS QUALITY CERTIFICATIONS
Centar za ISO standarde i standarde HRANE

Kontaktirajte nas za implementaciju i certifikaciju HACCP standarda putem e-mail adrese ili na telefon:info@bqc-isostandardi.ba
+387 60 30 22 434