Obuka za IFS food auditore

IFS je međunarodni standard za bezbjednost hrane namjenjen za proizvođače hrane. IFS (International Featured Standards) je dio GFSI (Global Food Safety Initiative) i fokus IFS standarda je na bezbjednosti i kvalitetu procesa i proizvoda.

IFS  (International Food Standard) je objedinjeni standard kvaliteta i standard bezbjednosti hrane, razvijen sa ciljem da provjerava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju bezbjednosti i kvaliteta. IFS standard su usvojile pretežno robne marke velikih trgovinskih lanaca (Metro Group,  Lidl,  Delhaize group, Auchan, Carrefour Group, EMC – Groupe Casino, Edeka, Rewe Group, Aldi, Leclerc, Monoprix, Picard Surgelés, Provera (Cora and Supermarchés Match), Système U, COOP, CONAD i Unes), pa ga tako, u ovom trenutku, primjenjuje 9 od 10 najvećih evropskih maloprodajnih brendova, koji rade zajedno na njegovom unapređenju i prilagođavanju tržištu. Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati certifikat IFS.

U svojoj osnovi struktura IFS je usaglašena sa standardima ISO 9001 kao i HACCP, i zasniva se takođe na dobroj proizvođačkoj praksi (Good Manufacturing Practice) i dobroj higijenskoj praksi (Good Hygiene Practice).   Stoga uvođenje IFS standarda se obavlja na isti način sa primjenom dodatnih zahtjeva IFS.

 

Prednosti implementacije IFS standarda

Iskazivanje opredeljenosti za isporuku bezbjedne hrane dobrog kvaliteta, certifikacija prema IFS-u smanjuje troškove internih i eksternih provjera korišćenjem jedinstvenog standarda, olakšano poštovanje zakonskih obaveza i propisa, Proces certifikacije podržava kontinuirano poboljšanje kroz nadzor i korektivne mjere, povećava se reputacija preduzeća, snaga brenda i korporativna slika.

  • Svaki IFS standard ima istu osnovnu strukturu i podjeljen je na 4 dijela: Protokol provjere :
    Proces revizije, od početnog zahtjeva kompanije do izdavanja IFS certifikata, ocjenjivanje i sistem bodovanja, učestalost provjera (uglavnom jednom godišnje), Tipovi provjera (inicijalna, provjera za obnavljanje certifikata i kontrolne provjere), Izbor certifikacionog tijela i sklapanje ugovora, uslovi za izdavanje certifikata.
  •  Spisak zahtjeva (tehnička ček lista) – Ček lista sadrži oko 250 zahtjeva, koji obrađuju pet osnovnih tema: Odgovornost višeg menadžmenta,
    sistem upravljanja kvalitetom, upravljanje resursima, proces proizvodnje, mjerenje, analize, unapređenja.
  • Zahtjevi za akreditaciona tijela, IFS certifikaciona tijela i IFS provjerivače odnose se prije  svega na obrazovanje, iskukstvo i kompetencije provjerivača.
  • Zahtjevi u vezi sa izveštajem sa provjere, akcionim planom i certifikatom predstavljaju formu dokumenata, kako bi svi dokumenti bili slični, bez obzira na državu u kojoj se provjera vrši, na jezik ili certifikaciono tijelo koje je provjeru sprovelo.

Cilj IFS standarda je da kreira konzistentan sistem evaluacije za sve kompanije koje snabdevaju trgovine na malo hranom. To se prije svega  se odnosi na robne marke velikih trgovinskih lanaca. Osnovni ciljevi standarda su da uspostavi opšti standard sa jedinstvenim sistemom ocjenjivanja, da radi sa akreditovanim certifikacionim tijelima i visoko kvalifikovanim i ovlašćenim ocjenjivačima, da obezbjedi uporedivost i transparentnost kroz cijeli  lanac snabdjevanja, da smanji troškove i uštedi vrijeme, kako dobavljačima tako i trgovinskim lancima.

Ukoliko ste zainteresovani za certifikaciju prema IFS FOOD standardu, molimo vas da nas kontaktirate. Naš tim je spreman da vam pruži sve potrebne informacije i podršku tokom procesa certifikacije.