
HACCP je akronim pojma “Hazard Analysis and Critical Control Points”. Predstavlja sistematski preventivni pristup kojim se osigurava sigurnost u proizvodnji zdravstveno bezbjedne i kvalitetne hrane. Prvenstveno, HACCP je bio razvijen da bi se hrani obezbjedila mikrobioliška sigurnost ali je kasnije proširen kako bi se uključili hemijski i fizički rizici.
Da bismo vam bolje predstavili sve što treba da znate o HACCP standardu, konsultovali smo se sa stručnjacima i Lead auditorima iz oblasti Kontrole kvaliteta hrane i pića , uposlenicima iz Centra za ISO standarde i sigurnost hrane – Business Quality Certifications d.o.o. Kao Lead Auditori obavili su nekoliko stotina eksternih audita čime značajno šire spektar svoga znanja i djelovanja. Sticanjem velike količine praktičnog iskustva, počinju svoje znanje prenositi i na druge, putem raznih seminara, edukacija.
HACCP koncept
HACCP sistem sigurnosti hrane je specifičan program za bezbjednost hrane koji pruža visok nivo sigurnosti i kao takav je međunarodno priznat način upravljanja bezbjednošću hrane. Njegov jedini direktni cilj jeste da obezbjedi kontrolu procesa proizvodnje hrane na način da finalni proizvod ne predstavlja opasnost po potrošača.
Sve procedure su definisane i sprovode se tako da se bilo koji gubitak kontrole nad proizvodima odmah detektuje, a korektivne mjere odmah sprovedu kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje istog problema. Po riječima stručnjaka iz oblasti kontrole kvaliteta hrane i pića i Lead auditora, da bi dobro funkcionisao, HACCP je najbolje uvesti u objekte u kojima postoji dobra proizvođačka praksa. Tada on omogućava poizvođačima hrane, bez obzira na njihovu veličinu i kapacitet, zdravu osnovu za sticanje povjerenja kod kupaca i potrošača u bezbjednost njihovih proizvoda.

Implementacija
Kao magistri Kontrole kvaliteta hrane i pića, ističu da postoji posebna zakonska regulativa – Zakon o veterinarstvu, koja obavezuje proizvođače hrane i hrane za zivotinje da imaju “Sistem za osiguranje proizvoda” – HACCP zasnovan na analizi opasnosti po odgovarajući proizvod.
Kako u lancu ishrane učestvuje veći broj činilaca, svakome se mora posvetiti potrebna pažnja. Nije moguće proizvesti kvalitetno meso, mlijeko, jaja i dr. ako se za ishranu životinja ne koristi kvalitetna hrana. To znači da je veoma bitno da HACCP bude implementiran u sve proizvodne objekte, naravno i u one koji proizvode hranu za životinje.
“Ako se poštuju svi principi HACCP-a onda se uvijek i na isti način proizvodi bezbjedan proizvod i ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, što i jeste krajnji cilj i proizvođača i potrošača“– ističu Magistri Kontrole Kvaliteta Hrane i Pića.
U proizvodnji svih prehrambenih proizvoda postoje rizici, a da bi se oni što više smanjili potrebno je:
Zapisi su jedini dokaz da se ta proizvodnja odvija na način koji omogućava da se uvijek na isti način proizvede proizvod koji je bezbjedan i kvalitetan za potrošača.
Dobijanje certifikata
Postupak za dobijanje certifikata je poprilično jednostavan.
Potrebno je da se proizvodni subjekat prijavi certifikacionom tijelu sa zahtjevom za certifikaciju.
Certifikaciono tijelo mora biti akreditovano od strane Akreditacionog tijela BIH ili neke druge Evropske institucije tog tipa. Tada se od strane Certifikacionog tijela formira komisija za certifikaciju koja posjećuje proizvodni objekat. Na osnovu svjedočenja da HACCP zaista funkcioniše i da daje rezultate, da je osoblje obučeno, da se zapisi uredno vode, izdaje se certifikat o usaglašenosti, i upisuje nosilac certifikata u registar ceritfikovanih organizacija.
Certifikat je vazeći tri godine, ali se svake naredne godine po dobijanju certifikata vrši provjera od strane Certifikacinog tijela. Po izvedenom nadzoru, komisija provjeravanoj organizaciji dostavlja Izvještaj kojim se važenje cetifikata produžava na godinu dana. Po isteku tri godine, postupak se ponavlja tj. vrši se resertifikacija.
Vođenje zapisa
Svi objekti u kojima je implementiran HACCP ne moraju izgledati ništa drugačije od onih u kome nije implementiran HACCP.
Ono što ih razlikuje od drugih je sigurnost koju pruža ustaljen način proizvodnje. Zatim kontrola koja pokazuje da nema odstupanja na kritičnim kontrolnim tačkama. Na poslijetku i osoblje koje je obučeno i svoje zapise uredno vodi.
Zapisi tj. dokumentacija je veoma bitna. Ona u svakom momentu može dati odgovore na sva pitanja u proizvodnji. Pitanja poput “Da li su sve procedure ispoštovane?“. Ili “Da li su u označenom vrijemenu sprovedene kontrole na svi kritičnim tačkama?”.
Druge stvari poput odstupanja, sprovođenja mjera i njihovih rezultata, osoblja koje ih sprovodi i dr. su takođe date u zapisima i zbog toga su oni od izuzetne važnosti.
“Sve to rezultira kvalitetnim i zdravstveno bezbjednim proizvodom što i jeste krajnji cilj proizvođača, kupaca i krajnjih potrošača. Sve navedeno je uvijek dostupno kupcu na uvid i na taj način ga uvjerava da je odabrao pravog proizvođača i pravi proizvod“– iznose kao zaključak Magistri Kontrole Kvaliteta Hrane i Pića.
Mi smo tu da nam poklonite Vaše povjerenje, jer smo jedini koji prate evropske standarde i obezbjeđuju samo najbolje za svoje klijente!
BUSINESS QUALITY CERTIFICATIONS D.O.O.
Centar za ISO standarde i sigurnost HRANE
Kontaktirajte nas za implementaciju i certifikaciju HACCP standarda putem e-mail adrese ili na telefon:
info@bqc-isostandardi.ba
+387 60 30 22 434
Ostavi komentar
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.