Šta je HACCP sistem

Znate li šta je HACCP sistem, zašto nam je važan i kome je obavezan?

Često u medijima čujemo termin HACCP (čita se „hasap“), a da li znamo šta on u suštini podrazumijeva? Ova riječ-skraćenica od pet slova je u suštini skraćenica od engleske riječi Hazard Analysis and Critical Control Point, što u prijevodu znači Analiza Rizika i Kontrola Kritičnih Tačaka.

U suštini ovaj sistem se odnosi na cjelokupnu industriju proizvodnje, prerade posluživanja, te stavljanje na tržište hrane s ciljem osiguravanja njene zdravstvene ispravnosti.HACCP sistem je vrlo široko postavljen tako da se može uvesti kod svih subjekata u poslovanju s hranom, a baziran je na naučnim činjenicama.

    1. Kako bi se uspješno implementirao, prvobitno moraju postojati preduvjetni programi u vidu dobrih praksi poput dobre proizvođačke prakse, dobre higijenske prakse, dobre ugostiteljske prakse i drugih. Nakon ispunjavanja preduvjetnih programa, HACCP se implementira kroz 7 principa i 12 do 14.
      Obaveza uvođenja HACCP sistema kod svih subjekata u poslovanju s hranom propisana je zakonskim i podzakonskim aktima od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
      To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP a time i uspostavljanje Samokontrola obavezujuće za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom, kao što su:
      Prehrambena industrija u koju spadaju klaonice i prerade mesa, konditorska industrija, mljekare i prerade mlijeka, prerade voća i povrća, prerade meda i drugih pčelinjih proizvoda i druge, ali i
    2. Pekare i slastičare
    3. Mesnice
    4. Ribarnice
    5. Tržnice
    6. Ugostiteljski objekti (hoteli, restorani, catering, konobe, pizzerije, i drugo)
    7. Objekti društvene prehrane (menze, domovi, škole, vrtići,…)

ŠTA ZNAČI DIGITALIZACIJA HACCP-a?

Digitalno rješenje koje transformiše Vaš HACCP sistem i prati svaki korak u procesu proizvodnje.

Vrijeme je da vaše upravljanje sigurnošću hrane pređe na viši nivo. Uz digitalizacija HACCP sistem postaje vaš najjači saveznik u garantovanju neprikosnovene kvalitete. Otkrijte kako suptilna snaga tehnologije može donijeti revoluciju u vašu kuhinju, firmu, smanjujući rizike i povećavajući povjerenje vaših korisnika.

Sa svakim danom, digitalizacija se ne pita da li će postati standard – ona već jeste. Uz Business Quality Certifications doo , korak ispred ste, osiguravajući da vaša usluga i higijena hrane postane sinonim za inovaciju i pouzdanost.

Prednosti digitalizacije HACCP-a?

  • Smanjenji troškovi uvođenja i certifikacije HACCP-a
  • Praćenje procesa u realnom vremenu
  • Pristup podacima sa bilo kog uređaja
  • Osigurana potpuna implementacija planova
  • Nema vise papira koji Vame prave probleme
  • Skraćeno vrijeme popunjavanja evidencija

ŠTA VAM OMOGUĆAVA DIGITALIZACIJA HACCP-A?

Praćenje procesa u realnom vremenu

Zamislite da imate sposobnost da vidite svaku etapu vašeg HACCP procesa kao da ste na terenu, bez obzira gdje se nalazili. Digitalizacija vam pruža tu moć, omogućavajući vam da pratite, upravljate i optimizujete svaki korak u lancu sigurnosti hrane sa lakoćom i preciznošću koja je neophodna za savremeno poslovanje.

Pristup podacima sa bilo kog uređaja

Nevezano za to da li ste u kuhinji, na sastanku ili na putu, ključne informacije o vašem poslovanju su vam dostupne 24/7. Aplikacija koristi tehnologiju koja osigurava da vaši podaci o sigurnosti hrane budu sigurni i pristupačni sa bilo kojeg uređaja, čime se povećava vaša mobilnost i sposobnost brzog odgovora.

Osigurana potpuna implementacija planova

Aplikacija ne samo da pomaže u planiranju i raspodjeli zadataka već i osigurava njihovo izvršenje. Aplikacija vam pruža mir uma znajući da su svi procesi usklađeni s relevantnim zakonskim propisima, smanjujući rizik od grešaka i potencijalnih kazni. Sa digitalizacijom HACCP-a, usklađenost i odgovornost postaju ne samo ciljevi, već i stvarnost.

Zamislite da svaki uposlenik, bilo da radi u kuhinji, skladištu ili na terenu, ima svoj digitalni asistent u džepu. Dovoljno je da imate u firmi jedan mobilni telefon i problem evidencija i papira uz digitalizaciju HACCP-a je riješen.

Za više informacija o digitalizaciji HACCP-a kontaktirajte nas putem :
e-maila: info@bqc-isostandardi.ba ili
pozovite na broj: BIH: +387 60 30 22 434
SRB: +387 66 54 23 052

BUDITE KORAK ISPRED DRUGIH, RIJEŠITE SVE PROBLEME UZ DIGITALIZACIJU HACCP-A.

Obuka za IFS food auditore