HACCP Food standardsŠta je HACCP?

HACCP je sistem upravljanja koji se odnosi na sigurnost hrane kroz analizu i kontrolu različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, počevši od prijema sirovina, skladištenja, rukovanja, pripremanja hrane, distribucije i konzumiranja krajnjeg proizvoda. HACCP sistem je prilagođen različitim prehrambenim proizvodima i svim fazama u postupku proizvodnje i fazama rukovanja – “od njive do trpeze”.

Cilj standarda HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points – Analiza opasnosti i
kritične kontrolne tačke„ je povećati sigurnost hrane i time osigurati zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta. Koncept uključuje sve faze lanca nabavke, od proizvodnje do prodaje hrane. Fokus je na spriječavanju kontaminacije proizvoda štetnim ili otrovnim materijama i bakterijama.

 

Cilj obuke:

Sticanje cjelovitih teorijskih znanja i praktičnih iskustava potrebnih za uspješnu implementaciju i održavanje zahtjeva standarda HACCP sa internim provjerama. Nakon obuke dobićete znanje i zvanje, koje možete primjeniti u sektoru sigurnosti hrane. Edukacija je namijenjena pojedincima sa radnim iskustvom, stručnjacima i djelatnicima iz područja prehrambene industrije, za sve zainteresovane i osobe koje žele da unaprijede svoje znanje iz oblasti standarda hrane. Direktorima i svim nivoima menadžmenta u organizaciji, sektoru sigurnosti hrane i upravljanja rizicima, organizacijama koje imaju implementiran ili certifikovan HACCP standard, te svima koji učestvuju u izradi dokumentacije (procedura, uputstava, pravilnika, dijagrama toka, analize opasnosti , itd.) ili žele implementirati HACCP standard.

Po završenoj obuci uz AKREDITOVAN CERTIFIKAT imat ćete mogućnost obavljanja konsultantskih poslova  implementacije HACCP standarda u treće firme i održavanja HACCP-a u svojim firmama. Zvanje je primjenjivo u provjerama HACCP sistema koji je postao zakonska obaveza u BIH, a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi.

Obuka obuhvata:

  • Detaljne smjernice za izradu dokumentacije za HACCP ( izrada ček liste za
    HACCP, koji je proces za početak implementacije HACCP-a, ključne karakteristike)
  • Izrada dokumentacije za HACCP (procedure, zapisi, dijagram toka, analiza
    opasnosti, haccp plan, plan uzorkovanja itd) sve se izradi sa našim Lead auditorom
  • Izrada audit lista i slanje ovlaštenja za izdavanje HACCP certifikata za drugu firmu
    (cijeli proces detaljno objašnjavamo)
  • Izrada zapisnika sa posjete kompaniji
  • Stalna interakcija sa klijentima
  • Polaganje testa uz pomoć Lead auditora
  • Izrada  AKREDITOVANOG – MEĐUNARODNO PRIZNATOG CERTIFIKATA

Mjesto i vrijeme održavanja: Terezija bb, Privredni Grad Skenderija, 71000 Sarajevo

Trajanje obuke: 2 dana

Obuka  obuhvata:

  • Učešće na obuci
  • Osvježenje na pauzama i zajednički ručak
  • Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi za HACCP (sa svim neophodnim informacijama i praktičnim primjerim
  • Materijal za pisanj
  • Potvrdu o učešću na kursu ( AKREDITOVAN CERTIFIKAT nakon položenog testa za HACCP LEAD AUDITORA)

Nudimo mogućnost online obuke, grupne i induvidualne obuke. Za naše klijente dostupnost 0-24h.

Napomena: Prijave se mogu poslati elektronskom poštom na e-mail: info@bqc-isostandardi.ba

Za više detalja o  HACCP edukaciji pozovite nas : +387 60 30 22 434 ili pišite na e-mail: info@bqc-isostandardi.ba

HACCP Food standards